Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tak jsem jí to vyvoslil

„Je to informace jen pro tebe,“ říká ve dva roky starém telefonním rozhovoru bývalý poslanec parlamentu za ODS Libor Novák starší řediteli úpického hotelu Aboemis Josefu Fujerovi. Nemohl tušit, že aparát je odposlouchávaný policií a že se jeho hovor stane obecně známou záležitostí, neboť zápis o něm někdo z policie vynese na veřejnost.

Zatím pouze doutnající skandál má tři roviny, z nichž každá se může stát samostatnou aférou. Za prvé: z přepisu odposlechu vyplývá, že poslanec Novák se snažil ovlivnit výběrové řízení na policejního ředitele v Trutnově a oplátkou požadoval od tamní firmy Aboemis zabezpečení do budoucna. V krátké době tak už jde o druhý případ zákonodárce ODS (po aféře kolem Otakara Vychodila) využívajícího svůj post k neprůhledným lobbistickým machinacím. Dalším bodem je otázka, zda nebyl samotný odposlech poslance nezákonný, a za třetí jde o další díl seriálu vynášení tajných informací z bezpečnostních složek. V tomto případě je věc srovnatelná s únikem tří stránek ze svazku Island Bezpečnostní informační služby, protože Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který Novákův telefonát zachytil, je elitní policejní jednotka.

Naši lidé jsou zpracovaní

Na jaře roku 1995 probíhalo v Trutnově výběrové řízení na nového šéfa okresní policie, jehož se účastnilo třináct uchazečů. Z přepisu odposlechu vyplývá, že firma Aboemis (její majitel Miroslav Krhánek vlastní kromě hotelu čerpací stanici, obchody, projektovou kancelář,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].