Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Podle televizního scénáře

Nestává se příliš často, aby premiéra demokratického státu vyslýchala policie, nota bene aby ho vyšetřovatelé varovali magickou formulí: cokoli řeknete, může být použito proti vám. Benjaminu Netanjahuovi, předsedovi izraelské vlády, se to stalo právě nyní. V Izraeli totiž od konce ledna běží aféra okolo sporného jmenování generálního prokurátora Roniho Bar-Ona, aféra, jíž někteří komentátoři přezdívají izraelská Watergate a která by mohla vést i k pádu vlády. Oč jde?

Dva dny ve funkci

10. ledna byl jmenován právním poradcem vlády a zároveň generálním prokurátorem bezvýznamný advokát Roni Bar-On, kterého veřejnost znala pouze jako fanouška a aktivistu jeruzalémského fotbalového týmu Betar. Jeho nominace vyvolala nejen pochopitelný údiv veřejnosti, ale i značné rozpaky nezasvěcených ministrů vlády Benjamina Netanjahua. Proč právě v Izraeli, který se pyšní juristy světového kalibru, byl jmenován do tak prestižního úřadu anonymní právník? Že by se tu skutečně uplatnila deklarovaná zásada premiéra prosazovat do klíčových funkcí lidové osobnosti (za jakou by Bar-On skutečně mohl být považován), zpopularizovat tak úřad generálního prokurátora, sejmout z něj roušku elitářství?

Novinářům se to nezdálo a zanedlouho zjistili, že Bar-On je přítelem ministra spravedlnosti Cachi Hanegbiho, který po dokončení právnických studií pracoval v Bar-Onově advokátní kanceláři jako koncipient. Když pak vyšla najevo ještě další Bar-Onova záliba - hazardní hra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].