Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Český boj o NATO

S blížícím se červencovým summitem v Madridu, na němž se rozhodne o nových členech NATO, se představitelé českého ministerstva obrany horlivě snaží dát dohromady materiály a plány, které by konečně světu ukázaly budoucí tvář naší armády. Ministr Miloslav Výborný předkládá v těchto dnech vládě dokument nazvaný Koncepce české armády do roku 2000 s výhledem do roku 2005. Současně probíhá soutěž o zakázku na štábní informační systém, který je nutný k naší komunikaci s armádami Aliance, a ve vládě se koncem února otevíraly obálky s nabídkami firem usilujících o privatizaci našeho nejvýznamnějšího zbrojařského podniku Aero Vodochody.

Armádní záležitosti jsou bohužel v Čechách jako zakleté a nic se zcela nedaří. Ke koncepci se už - předběžně a s nečekanými pochybami - vyjádřil ministrův první náměstek Jiří Payne; podle něj „je otázkou, zda má koncepce dostačující úroveň a jestli obstojí ve veřejné diskusi“. Soutěž o štábní systém se zkomplikovala tím, že dvě firmy - Unisys a IDEM - neorazítkovaly obálky s nabídkami cen a porušily tím předpis, ministr je však do soutěže vrátil. A konečně do tendru o Aero se přihlásili pouze dva zájemci. Jelikož se však Boeing společně s ČSA dopustily formální chyby a ze soutěže byly vyloučeny, zůstala pouze karlovarská firma CIMEX. To ovšem odporuje zákonu a soutěž bude anulována.

Pátý pokus

Pokud jde o armádu, občana především zajímá, zda jej bude schopna bránit, či nikoli. Ministr v koncepci hodnotí současný stav…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].