Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nechci žádnou konfrontaci

Ing. IVAN KOČÁRNÍK, CSc. (52) studoval obor finance na VŠE v Praze. V letech 1975–85 na stejné škole přednášel, poté působil jako ředitel výzkumného odboru na ministerstvu financí. V roce 1990 se stal náměstkem ministra financí ČSFR, v roce 1992 místopředsedou vlády a ministrem financí ČR. Je členem vědecké rady VŠE, mezinárodního ústavu veřejných financí a šéfredaktorem časopisu Finance a úvěr. Před listopadem byl členem KSČ,nyní je členem ODS. Je ženatý, má dvě dospělé dcery, mezi jeho koníčky patří tenis.

Co vás v poslední době nejvíce znepokojuje?

Právě teď mi dělá starost vývoj v rozpočtu. Nechali jsme se, myslím, trochu vyhecovat tím, že všichni křičeli, že podhodnocuji příjmy. Ukazuje se, že se mi to trochu vymstilo: náš původní odhad příjmů byl nejpřesnější a dnes se k němu musíme vrátit. Vláda bude muset diskutovat o tom, kde ještě letos šetřit.

Jaký je váš názor na přerozdělení rozpočtových výdajů na rok 1997, které někteří poslanci prosazují proti vládnímu návrhu? Diskutuje se hlavně o výdajích na obranu.

Řád změn není v žádném případě smrtící: jde o asi dvě miliardy. Je tu ovšem celá řada otazníků. Například obrana. Dohodli jsme se ve vládě, že výdaje na obranu budou každoročně zvyšovány - mimo jiné podle metodiky OECD - o jednu desetinu procentního bodu, což by měl být i signál směrem k NATO. Z tohoto hlediska nepokládám letos za nezbytné přihazovat armádě další peníze. Druhé největší změny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].