Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Přišli jsme o určitý pel

Ing. JIŘÍ SKALICKÝ (* 1956 v Kolíně) studoval na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, pak pracoval ve výzkumném oddělení kosmetického podniku Astrid. V 70. a 80. letech navštěvoval i pořádal bytové semináře o filozofii a politologii. V roce 1989 spoluzakládal Občanskou demokratickou alianci a dvakrát se stal (poprvé nakrátko do r. 1990, podruhé od března 1995) jejím místopředsedou. V letech 1990–92 byl poslancem Federálního shromáždění, od června '92 je ministrem privatizace ČR. Je ženatý, má tři syny a dceru.

Obvykle se říká, že privatizaci vymysleli Klaus s Ježkem a že vy jste ji pouze dokončil jako korektní úředník. Není vám líto toho, že jste v ministerské funkci neměl větší publicitu?

Když ODS neakceptovala Tomáše Ježka na postu ministra privatizace a když ODA v nečekané situaci navrhla do funkce právě mě, viděl jsem v tom nelehký úkol. Jednak jsem nastupoval po tak slovutné osobě, jednak jsem tušil, že privatizace bude čím dál více kritizována. Bylo třeba zpřesnit procesní pravidla, která by zachovala její důvěryhodnost. K tomu jsem napnul síly a zanedbával jsem reklamu. Považuji za strašně důležité, že se mi v zásadě podařilo privatizaci dokončit, aniž byla poškozena důvěra veřejnosti, jako se to stalo v mnoha jiných zemích. Považuji to za mnohem důležitější než světskou slávu a popularitu.

Vaší politické pověsti nepřispělo, že jste se v červnu '94 ve zlém rozešel s Tomášem Ježkem.

Je mi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].