Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Rusko

Nástupce Alexandra Lebedě ve funkci tajemníka ruské Bezpečnostní rady Ivan Rybkin prohlásil, že Rusko by mělo usilovat o vstup do NATO. »Rusko by mělo podepsat dohodu o připojení k politické struktuře NATO. A pokud všechno půjde tak, jak chceme a jak doufají představitelé západních států, mohli bychom se začlenit i do vojenské organizace,« prohlásil Rybkin, za což byl ostře kritizován ruským ministrem zahraničí Jevgenijem Primakovem.

Zair

OSN se dohodla se zairskými povstalci na východě země o způsobu humanitární pomoci obětem občanské války a dodávkách potravin. Zairskou vládu, která označila jakékoli jednání s povstalci za zradu, OSN ujistila, že dohoda o humanitárních dodávkách neznamená »uznání vlády povstalců nad dobytými zairskými územími«. Vyšetřovací komise OSN, která zkoumá původ výzbroje zairských povstalců, současně vyzvala české ministerstvo financí, aby prošetřilo možnou účast českých zbrojovek na vyzbrojení opozice.

Španělsko

Španělská Poslanecká sněmovna pověřila velkou většinou hlasů vládu, aby zahájila jednání o přičlenění země do vojenských struktur NATO. Španělsko, které je od roku 1982 členem politických struktur Aliance, tak následovalo Francii, která o svém návratu do vojenských struktur NATO rozhodla už před rokem. Španělská žádost bude oficiálně předána na zasedání Atlantické rady počátkem prosince.

Egypt

Prezident Husní Mubarak chce v poušti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].