Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zbavili jsme společnost strachu

Ředitel Bezpečnostní informační služby ČR Mgr. STANISLAV DEVÁTÝ (* 1952 ve Zlíně) se vyučil elektromontérem, vystudoval střední školu a (po listopadu 1989) práva na Karlově univerzitě. V sedmdesátých a osmdesátých letech vystřídal řadu zaměstnání (montér telefonních kabelů, oživovač počítačových komponentů, krmič skotu aj.). V roce 1977 podepsal Chartu 77, o jedenáct let později byl jejím mluvčím. Byl členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a zakladatelem Společnosti přátel USA (SPUSA). V roce 1989 byl odsouzen za pobuřování k dvěma letům vězení, ale odešel do ilegality a uprchl do Polska, kde se skrýval. Po listopadu byl poslancem Federálního shromáždění za ODS a členem jeho předsednictva. Ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) je od prosince 1992. Je rozvedený, dcera Kateřina a vnučka Klára žijí v USA.

Dvě ze stran koalice navrhují vaše odvolání z místa ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). Řekl vám někdo důvody?

O důvodech informován nejsem.

Podle opozice nejste dostatečný odborník, ODA a KDU-ČSL vadí hlavně vaše spojení s ODS.

Jsem právník, ve službě pracuji od roku 1992 a problematikou se zabývám už šestý rok. Zkušeností mám dost. Taky jsem poznal práci mnoha služeb celého světa. Jestli máte na mysli jinou odbornost, vysokou školu SNB samozřejmě nemám. Pokud jde o tu stranickost - když jsem nastoupil do funkce (tehdy ještě náměstka FBIS), ukončil jsem veškeré aktivity na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].