Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Rusko

Zřejmě už během příštího roku podepíší Rusko a NATO „buď chartu, nebo dohodu”, která bude definovat jejich vzájemné vztahy. Prohlásil to generální tajemník NATO Javier Solana s upřesněním, že se jedná o dokument, který bude nejen deklarovat vzájemnou spolupráci, ale popíše i mechanismy konzultací a vzájemné spolupráce. Solana však odmítl ruský požadavek, aby měl dokument platnost smlouvy a zavazoval tak Alianci k ohledům na Rusko při plánovaném rozšiřování NATO.

Izrael

Izraelská vláda rozhodla, že bude blokovat nežidovskou emigraci do země a radikálně omezí povolení k pobytu a vstupní víza. Parlamentní komise pro zahraniční dělníky navíc pověřila vládu, aby každý měsíc vyhostila 500 lidí, kteří v Izraeli pracují načerno. Oficiální odhady tvrdí, že v zemi dnes pracuje asi 300 000 cizinců, z nichž jen třetina má všechna potřebná povolení.

Slovensko

Výstava s názvem Pět let HZDS ve fotografii by se měla raději jmenovat Mečiar stokrát jinak, referuje z bratislavského Městského muzea zpravodaj ČTK. Zatímco na samotné výstavě se na fotografiích z počátků hnutí mihnou i pozdější odpadlíci včetně slovenského prezidenta Kováče, v doprovodné fotografické publikaci vydané Odborem veřejného mínění HZDS se vedle předsedy nacházejí už jen loajální členové vládního hnutí.

Sierra Leone

Humanitární organizace OSN pro výživu (WFP) nalezla v sierraleonské džungli u města Kenema skupinu 500 lidí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].