Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Renault jen pro zdravé

Na Pavla Koutského, který žije v ústavu pro lidi s mentálním postižením, se tento rok usmálo štěstí již podruhé. V létě vyhrál zlatou medaili v ping-pongu na speciální olympiádě, a když se začátkem října chystal trmický ústav na každoroční návštěvu autosalonu Renault, zalechtalo ho prý tušení výhry opět. Majitel trmické pobočky Renaultu Evžen Vodrážka skupinku šestnácti návštěvníků z ústavu pohostil a každému dal reklamní leták s přilepeným klíčkem. Pět z 600 000 těchto klíčků zažehne motor malého Renaultu Twingo a ten, komu se to podaří, si může vůz odvézt za týden domů. Pavlovi kolegové si postupně chodili dolů do haly soutěžní Twingo vyzkoušet. Pak odešel Pavel a už se nevrátil. Místo něj po chvíli do kanceláře vrazil udýchaný zřízenec: „Pane Vodrážka, ten chlap to nastartoval.“ Radost z výhry Pavlu Koutskému ale dlouho nevydržela. Brzy se totiž dozvěděl, že místo modrého auta dostane od francouzské automobilky možná jen cenu útěchy - magnetofon.

Pražští šéfové Renaultu dnes sice tvrdí, že zprvu neměli o platnosti výhry „ani tu nejmenší pochybnost“, za pár dní se ale obrátili na své právníky s otázkou: Může vůbec mentálně postižený člověk, zbavený právní způsobilosti, vyhrát v soutěži? Odpověď pěti advokátů Renaultu byla prý jednoznačná: nesvéprávná osoba se nemůže soutěže zúčastnit a na výhru nemá nárok.

„Je nám to nesmírně líto, protože to tomu Pavlovi všichni strašně přejeme,“ říká tisková mluvčí pražského ústředí Renaultu Jitka Skaličková. Automobilka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].