Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Je to prostě politika

Do Česka se po šesti letech vrátily politické vyhazovy z práce. Alespoň podle lídrů nejsilnější opoziční strany: předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Stanislav Gross totiž před deseti dny prohlásil, že pouhý úmysl ucházet se o senátorské křeslo na kandidátce ČSSD zřejmě připravil o místo dva dosavadní ředitele státních organizací.

Do Česka se po šesti letech vrátily politické vyhazovy z práce. Alespoň podle lídrů nejsilnější opoziční strany: předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Stanislav Gross totiž před deseti dny prohlásil, že pouhý úmysl ucházet se o senátorské křeslo na kandidátce ČSSD zřejmě připravil o místo dva dosavadní ředitele státních organizací. Měl tím na mysli šéfa Školského úřadu v Jablonci nad Nisou Františka Vízka a ředitele největší české zbrojovky Aero Vodochody Zdeňka Chalupníka. Prvního z nich odvolal předposlední červencový den z funkce ministr Pilip, druhý padl verdiktem představenstva společnosti před dvěma týdny. „Pokud se naše podezření potvrdí, jde o nesmírně vážný zásah do pravidel demokratického politického boje,“ řekl k jejich pádu Gross předminulý pátek. Mezi kompetentními činiteli je ale Grossovo obvinění chápáno jako pokusný balonek: jde prý o to zastrašit špičky ve státní správě, aby se z obav před politickým skandálem neodvážily propustit neschopné členy a sympatizanty ČSSD.

Málo loajality

Podle vůdce poslaneckého klubu ČSSD se domněnka o politickém motivu výpovědí opírá o dvě věci: jak Vízek, tak Chalupník byli odvoláni bez udání důvodu a sotva měsíc poté, co se ocitli na seznamu sociálnědemokratických kandidátů do Senátu. „To je zatím vše, co víme,“ shrnul Gross svoje veškeré důkazy deset dnů poté, co o stranických pochybách informoval veřejnost. „Bezdůvodný vyhazov je přeci závažná indicie. Odpovědní lidé to budou muset velmi podrobně vysvětlit."V případě ředitele Vízka je odpovědným člověkem ministr školství. Ivan Pilip politické důvody svého rozhodnutí rezolutně odmítá: "Čekal jsem podobné reakce, ale nenechám se jimi přitlačit ke zdi.“ Vízek byl podle Pilipa odvolán z prostého důvodu: „pro nedostatek loajality ke svým zaměstnavatelům“. Jablonecký ředitel totiž občas kritizoval práci svého ministerstva (už před dvěma lety si - tenkrát ještě náměstkovi - Pilipovi stěžoval na špatnou péči rezortu o své kolegy a několikrát se o ministerstvu a jeho mzdové politice vyjádřil kriticky v regionálním tisku). Pohár ministrovy trpělivosti přetekl ve chvíli, kdy Vízkovi jeden z jeho odbojných příspěvků otiskl na komentářové straně celostátní deník Mf Dnes. „Státní úředník si může stěžovat třeba doma manželce. Není ale možné, aby kritizoval vládní politiku veřejně,“ říká k tomu Pilip. „Není přeci možné brát peníze od státu, plnit příkazy nadřízených a přitom jejich, a tím vlastně i svou práci veřejně kritizovat,“ doplňuje ministra jeho poradce Hynek Krátký.František Vízek to přirozeně vidí jinak: podle něj žádný kodex nikde na světě neukládá státním úředníkům povinnost, aby měli rádi svého šéfa. „Já jsem byl vždycky rebel. Ale své povinnosti si plním dobře, tak o co jde?“ říká Vízek. Výkonnost odvolaného ředitele potvrzuje přednosta Okresního úřadu a nezpochybňují ji ani na ministerstvu. Lidé z Pilipova týmu jsou ale přesvědčeni, že pracovní výsledky na postě srovnatelném s Vízkovým nemohou být jediným kritériem. „U takto postaveného státního úředníka je prostě loajalita nezbytná,“ říká poradce Krátký.

A bude hůř…

Ředitel Vízek ovšem nespojuje svůj vyhazov výhradně se členstvím v Zemanově straně. Připouští dokonce, že o jeho senátní kandidatuře nemuseli na ministerstvu do poslední chvíle vůbec vědět: „Někdo je prostě schopen kritiku poslouchat a někoho rozčiluje. Já měl problémy se šéfy vždycky, protože říkám pravdu,“ hodnotí exředitel důvody Pilipova kroku.Jestliže František Vízek plně nesdílí Grossovo podezření na politicky motivovanou mstu, slova ředitele zbrojařského podniku Aero Vodochody jsou pro Grosse přímo studenou sprchou. Zdeněk Chalupník totiž není členem ČSSD a podíl kandidatury na svém odvolání přímo odmítá: „Nemyslím si, že to je ten pravý důvod. O politiku nejde.“ Ti, kdo Chalupníka odvolali, nechtějí o příčinách svého rozhodnutí nic prozradit, politický motiv ale odmítají jednoznačně: „To je nesmysl. Pět let jednoho ředitele prostě stačilo. Ekonomická situace Aera není dobrá a víc k tomu neřeknu,“ komentuje věc předseda představenstva Aera Vodochody Jaroslav Borák, který ve firmě sedí za Fond národního majetku. Z dostupných informací vyplývá, že Aero je skutečně na pokraji zhroucení. Podle ekonomických odborníků je ale stále ještě šance podnik zachránit. „Nabízel jsem, že do roku 2000 budeme v zisku, nikdo mi ale nevěřil,“ říká k tomu Chalupník.Při vlažnosti samotných poškozených se nabízí otázka, proč se s nimi Stanislav Gross před svým vážným obviněním neporadil. „Nebylo to nutné, taková je holt politika. Tam se nepracuje s důkazy. Protistrana je bude stejně vždycky vyvracet,“ vysvětluje Gross bezelstně svou strategii. A jeho kolegyně z Lidového domu, koordinátorka senátních voleb ČSSD Jana Wolfová, ohlásila hned nato další sérii ohrožených kariér: „Existují náznaky, že podobný osud, jako byl ten Vízkův a Chalupníkův, čeká ještě několik našich kandidátů,“ předpověděla minulou středu. Jména ohrožených však odmítá zveřejnit: „To by mohl být jejich okamžitý konec.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].