Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Itálie

Vojenský soud v Římě osvobodil bývalého kapitána SS Ericha Priebkeho. Ten byl obžalován ze spoluúčasti na masakru v Adreatinských jeskyních v roce 1944, během kterého bylo popraveno 335 italských občanů. Priebke při procesu přiznal, že zastřelil dvě z obětí a odškrtával v seznamu další z Italů, kteří byli vedeni na popravu, hájil se však tím, že jen plnil rozkaz. Podle verdiktu soudu je Priebke vinen, ale zločiny, které spáchal, jsou podle italských zákonů již promlčené.

USA

Sněmovna reprezentantů schválila zákon o reformě sociálního systému, který ušetří federální pokladně v příštích šesti letech nejméně 55 miliard dolarů. Nový zákon omezuje poskytování sociálních dávek během života maximálně na pět let a redukuje podpory pro přistěhovalce a svobodné matky do 18 let, pokud nežijí u rodičů a nechodí do školy. Zákon navrhovaný republikány prošel v poměru 328 ku 101 hlasu. Prezident Clinton prohlásil, že je po souhlasu Senátu připraven reformu podepsat.

Bělorusko

Předák hlavní běloruské opoziční strany Běloruské lidové fronty Zenon Pozniak a jeho poradce Sergej Navumčik požádali o politický azyl v USA. Svoji žádost zdůvodnili strachem z perzekuce ze strany prezidenta Alexandra Lukašenka. Na tiskové konferenci v americkém Kongresu ruští opoziční politikové prohlásili, že je Lukašenko označil za nepřátele státu a nařídil jejich fyzickou likvidaci.

Čína

Jen několik hodin poté, co provedla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].