Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Společným soupeřem je inflace

Ing. PAVEL KYSILKA (*1958) vystudoval Vysokou školu ekonomickou (VŠE) v Praze. V 80. letech působil na VŠE a v Ekonomickém ústavu ČSAV, po listopadu 1989 krátce jako proděkan na VŠE a pak poradce ministra Dyby. Od počátku roku 1992 je členem bankovní rady České národní banky, od února následujícího roku jejím viceguvernérem. Byl odpovědný za přípravu a provedení měnové odluky.

Lidé vědí, že vláda rozhoduje hlasováním. Bankovní rada České národní banky (ČNB) je však pro ně tak trochu tajemným bratrstvem. Jak se rozhodujete v bankovní radě?

Zákon stanoví, že každý člen bankovní rady má jeden hlas - včetně guvernéra, tedy dohromady sedm hlasů. Jakmile ale rozhodujeme o významných věcech, o měnovém opatření, změnách zákonů či o stažení licence nebo nucené správě, diskutujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme plného konsenzu.

To zní trochu záhadně.

Pokud jsou například čtyři členové bankovní rady přesvědčeni, že opatření je správné, a dva ještě ne, diskutujeme dál, přesvědčujeme jeden druhého, hledáme pro a proti, rozebíráme všechny aspekty. V diskusi se snažíme najít správné řešení při dané znalosti problematiky. Zatím se nám to vždycky povedlo a o klíčových věcech jsme rozhodli konsenzuálně. Hlasujeme o takových věcech, jako je např. podoba pamětních stříbrných mincí.

Parlament ČR bude po volbách mnohem silnější institucí než dosud. Pro vás by se mohl trochu otevřít prostor, mohli byste být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].