Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Francie

Ministerstvo hospodářství oznámilo, že vláda prodá šest procent ze svého podílu v automobilce Renault. Přestože stát zůstane nadále majoritním vlastníkem, jeho účast poprvé klesne pod 50 procent. Vláda je ochotna navzdory zásadnímu nesouhlasu odborů privatizovat automobilku v budoucnosti po etapách celou.

USA

Republikánský kandidát na prezidenta Robert Dole oznámil, že končí svoji pětatřicetiletou kariéru v Kongresu a soustředí se jen na prezidentskou kampaň. Dosavadní vůdce republikánské většiny v Senátu zatím zaostává za Billem Clintonem o dvacet procentních bodů. Své rozhodnutí komentoval Dole lakonicky: „Buď se dostanu do Bílého domu, nebo se vrátím domů do Kansasu.”

Rusko

Borise Jelcina by podle nejnovějšího průzkumu volilo 45 procent obyvatelstva, komunistického lídra Gennadije Zjuganova jen 37 procent. Jelcin se tak v týdnu, kdy začala kampaň na televizních obrazovkách, stává poprvé jasným favoritem voleb. Za Jelcinem a Zjuganovem následuje s velkým odstupem Grigorij Javlinskij z hnutí Jabloko, který by dostal v prvním kole voleb 9 procent hlasů.

Bosna

Předseda vlády Republiky srbské v Bosně Rajko Kasagič odmítl pokus bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče odvolat jej z funkce premiéra. Řada světových politiků vyjádřila Kasagičovi, který je chápán jako přijatelná alternativa k současnému nekompromisnímu vedení Republiky srbské, svoji podporu.

EU

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].