Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Oslovujeme ty, kteří nechtějí Klause

MARTIN DVOŘÁK (40) se narodil v Praze, kde vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Pracoval jako plánovač ve Východočeském masném průmyslu, odkud byl v únoru '89 za účast na protivládních demonstracích „přeřazen do výroby“. Jak sám říká, právě „tenhle sešup“ jej v listopadu téhož roku vynesl do vedení Občanského fóra v Hradci Králové, za které pak byl kooptován na post místopředsedy ONV. O rok později byl zvolen primátorem Hradce Králové. V této funkci byl potvrzen i po loňských komunálních volbách, kdy kvůli jeho osobě došlo k veřejné roztržce mezi ODS a ODA.Členem Občanské demokratické aliance se Dvořák stal v dubnu 1991, dnes je členem Ústředního sněmu této strany za východní Čechy. Mezi přáteli i politickými odpůrci má pověst úspěšného komunálního politika, kterého jednou čeká velká budoucnost. Je ženatý, otec dvou dcer (11 a 13 let) a jeho celoživotním koníčkem je divadlo.

Vaše jméno je na třetím místě východočeské kandidátky ODA. Znamená to snad, že chcete odejít z místa primátora Hradce Králové?

Rozhodně ne. Pokud budu zvolen, počítám, že bych podobně jako někteří ministři, kteří působí také jako poslanci, mohl zvládnout obě funkce. Zatím je to ale teoretická otázka. Z třetího místa se do parlamentu mohu dostat jen v případě, že ODA získá kolem devíti a půl procenta.

Sociologové a politologové často mluví o propasti mezi tzv. malou a velkou politikou, tedy mezi politikou na úrovni komunální a vládní. Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].