Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nic víc a nic méně

MUDr. ANDRÉ PELLEGRINI (* 1947) se narodil a vyrůstal ve vesničce Saint Jean de Maulienne na francouzsko-italské hranici, kde dnes vede soukromou praxi. Vystudoval všeobecné lékařství v Lyonu, od poloviny 70. let se věnuje homeopatii a je významným přestavitelem francouzské homeopatické školy. V současné době působí na pozvání institutu Rhodon v ČR a na Slovensku.

Kdy jste se seznámil s homeopatií?

Jako dítě jsem byl často nemocný a připadalo mi, že chemické léky, které mi dávali, mě spíš ničí, než léčí. Přesto jsem byl zpočátku se svým racionálním matematickým myšlením odpůrcem homeopatie. Aniž bych o ní něco věděl. Lidi, kteří chodili k homeopatovi, mi připadali trochu jako neurotici, zdálo se mi, že se homeopatická léčba hodí pro lidi, kteří se za nemocné jen pokládají.

Co vás přinutilo změnit názor?

Praxe. Zjistil jsem, že medicína, kterou mě naučili, se velmi dobře hodí pro řešení závažných stavů. Nemá však opravdovou možnost odpovědi na jednodušší potíže, třeba chřipku. Ve srovnání s jinými lékaři jsem ordinoval málo léků a homeopatická medicína mi v té souvislosti čím dál víc vrtala hlavou. Nakonec jsem se rozhodl homeopatika vyzkoušet na případech, kde neléčit neznamenalo riziko. Začal jsem studovat homeopatii a zjistil jsem, že mi může dát odpovědi na množství medicínských otázek, s nimiž jsem si dosud nevěděl rady.

Jaký je rozdíl mezi univerzitní a homeopatickou medicínou?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].