Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chystáme totální změnu trestního řádu

JUDr. LIBOR GRYGÁREK (* 1962) studoval na Právnické fakultě UK, od roku 1984 až do září 1989, kdy z funkce odstoupil, působil na Obvodní prokuratuře pro Prahu 4, kde se specializoval na trestnou činnost mladistvých. Na začátku roku 1990 se vrátil na prokuraturu, kde jej čekala raketová kariéra - v lednu 1991 se stal starším prokurátorem GP, od října 1992 šéfoval odboru dozoru v trestní oblasti. Po přeměně prokuratury ve státní zastupitelství (1994) se stal nejprve náměstkem vrchního státního zástupce, a brzy poté vrchním státním zástupcem. Mezi lidmi z profese má pověst velmi schopného právníka. V parlamentních kuloárech se tvrdí, že kdyby nebylo jeho několikaměsíčního členství v KSČ (1989), seděl by dnes v křesle nejvyššího státního zástupce. L. Grygárek je ženatý, má jedno dítě.

V roce 1990 tu byla připravená skupina ekonomů, kteří přesně věděli, co mají a chtějí dělat. Existovala podobná skupina právníků? Zabýval jste se třeba vy v 80.letech aspoň teoreticky prací na možném budoucím právním systému?

Já jako referent na obvodní prokuratuře určitě ne, ale pokud vím, ani nikdo jiný. Tehdejší právní experti neměli ani potuchy například o tržní ekonomice - o dražbách, záměrném úpadku. To se pak nedá vymýšlet zákon. Žádná zásadní koncepce připravena nebyla. Začalo se na zelené louce.

Jste členem komise, která pracuje na úplné změně trestního zákona a řádu. Máte pocit, že tvoříte dějiny?

Ale ne. Musíme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].