Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Transformace má i své poražené,

GÁBOR KUNCZE (46) je vzděláním ekonom. V osmdesátých letech byl ekonomickým ředitelem Strojírenského projektového ústavu. Od roku 1993 vede parlamentní frakci svobodných demokratů.

Symbolem stávek a demonstrací ve středovýchodní Evropě bylo vždy Polsko. Nyní se probojovalo do čela Maďarsko. Čím to vysvětlujete?

V Maďarsku je velmi málo stávek. Zatím jde především o hrozby jednotlivých profesních skupin. Jejich příčina je prostá. Maďarsko se nachází v období složité ekonomické transformace, která má i svou bolestivou stránku. Školství, zdravotnictví, systém sociální péče nemůže dostat tolik peněz jako dříve, protože zkrátka nejsou ve státní pokladně. Tento problém se nepříjemně dotýká poměrně širokých vrstev, proto jsou protesty tak razantní.

Nespočívají příčiny tak silné společenské nespokojenosti i v tom, že vláda se soustředí především na stabilizační plán, na „utahování opasků“ a nevysvětluje společnosti, jaký je smysl takového odříkání, že není samoúčelné, co má přinést?

Vláda skutečně špatně komunikuje, její dialog se společností je slabý. Velmi málo lidí chápe příčiny jistých kroků, a nemá tedy důvod snažit se s nimi ztotožnit. Na druhé straně však není snadné definovat cíle, které by byly atraktivní pro průměrné občany. Chceme vysoký hospodářský růst, chceme, aby státní pokladna nezela prázdnotou, aby na základě toho všeho vznikly tak stabilní politické a ekonomické vztahy, že budeme vyhledávaným partnerem pro cizinu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].