Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ve jménu otce i syna

V šedivé dvoupatrové vilce na okraji Starého Města u Uherského Hradiště žije se svou šestnáctiletou vnučkou čtyřiasedmdesátiletý stařec. Na první pohled není ničím nápadný, přesto se v minulých dnech dostal do agenturních zpráv a na první stránky novin.

V šedivé dvoupatrové vilce na okraji Starého Města u Uherského Hradiště žije se svou šestnáctiletou vnučkou čtyřiasedmdesátiletý stařec. Na první pohled není ničím nápadný, přesto se v minulých dnech dostal do agenturních zpráv a na první stránky novin. Úřady jej totiž začaly stíhat za zločiny, kterých se měl dopustit před více než čtyřmi desítkami let. Jde o Aloise Grebeníčka (74), otce dnešního předsedy KSČM, a podle vzpomínek svých obětí jednoho z nejbrutálnějších vyšetřovatelů StB v uherskohradišťské věznici.

Běda, jestli ta voda spadne

Je středa odpoledne a pan Grebeníček v modrých teplákách využívá nečekaně teplého počasí k práci na své pečlivě udržované zahrádce. „Všechno jsem řekl vyšetřovatelům, přijďte, až bude po soudu,“ říká přes plot. „Nechci skončit s kudlou v zádech. Jeden syn spáchal nedávno sebevraždu, zemřela mi manželka. Minulý týden mi někdo rozflákal okno a dostal jsem anonym, ať se radši zabiju sám, nebo že mě zavraždí.“ Po chvíli však přece jen vychází před vrátka. „K StB jsem nastoupil v roce 1947, dva roky před tím jsem se vrátil z Buchenwaldu,“ vzpomíná. „Narodil se mi syn (Miroslav - dnešní šéf komunistů, pozn. red.) a bylo potřeba nějak vydělávat peníze.“ Na otázku, co říká obviněním proti své osobě, odpovídá bez váhání: „Jsou to nesmysly, nikdy jsem nikoho ani neuhodil.“ Poněkud jinak ovšem popisují vyšetřovací metody Grebeníčka seniora ti, kdo se s ním u výslechu setkali.Jana Kučeru zatkli v srpnu 1951 přímo na poli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].