Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tanec na tenkém ledě

Sérií třinácti setkání s občany absolvuje v těchto dnech předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr kampaň proti vládnímu návrhu sociální reformy. Odboroví předáci tak pokračují v akci, kterou začali už loni v březnu, kdy svolali odboráře k hromadnému mítinku do Prahy na Staroměstské náměstí.

Sérií třinácti setkání s občany absolvuje v těchto dnech předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr kampaň proti vládnímu návrhu sociální reformy. Odboroví předáci tak pokračují v akci, kterou začali už loni v březnu, kdy svolali odboráře k hromadnému mítinku do Prahy na Staroměstské náměstí. (Tehdy vypískali ministra Vodičku.) V dubnu ovšem nastoupil do čela centrály na první pohled umírněný Falbr, který chování odborů náležitě učesal. Výši důchodů a sociálních přídavků na ulici zatím neřeší, se svým týmem však plánuje vstup odborů do velké politiky. Sociální tematiku sice neopouští, jeho velkým cílem se však stává „ovlivnění celostátních voleb“ a „vstup do Parlamentu“.

Proti ODS

Při svých protestech proti sociální strategii Klausova kabinetu dnes odborářští bossové vystupují důsledně jen v krytých sálech - během třinácti mítinků oslovili asi deset tisíc lidí. Nezapomněli ale ani radikální metody. Na 25. březen plánují další mítink na Staroměstském náměstí, opět se mluví se o generální stávce. Podle vnitřních materiálů, které nedávno pronikly na veřejnost, odbory zkoumají, jestli budou ochotni zastavit práci zaměstnanci velkých podniků jako Škoda Plzeň nebo Vítkovice.Hlavními kritiky nátlakových akcí jsou pravicoví poslanci Parlamentu. Podle Tomáše Ježka Falbrovi lidé svou agitací nepřípustně ovlivňují nezávislost zákonodárců při přípravě sociálních zákonů. Falbr se ale vládní kritiky nezalekl a svým dalším postupem se rozhodl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].