Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co patří do historie

Prezident republiky vystoupil předminulý pátek s dlouho očekávaným zásadním projevem k česko-německým vztahům. Dikce jeho přednášky místy vzbuzuje dojem, že je to jakési závěrečné shrnutí minulých diskusí a sporů, podložené autoritou hlavy státu.

Prezident republiky vystoupil předminulý pátek s dlouho očekávaným zásadním projevem k česko-německým vztahům. Dikce jeho přednášky místy vzbuzuje dojem, že je to jakési závěrečné shrnutí minulých diskusí a sporů, podložené autoritou hlavy státu. Pokud by tomu tak opravdu bylo, je to velmi předčasné: mnohé prezidentovy myšlenky mohou i v Česku vyvolat nesouhlas a polemiku, a to nejen ze strany zarytých němcobijců.

Ideologická pirueta

U zrodu republiky… nestál pouze realismus, přihlížející k touze Čechů a Slováků rozvinout svou svébytnost, říká Havel. Ještě důležitější je, že tu programově vznikl stát moderní, demokratický, liberální, založený na hodnotách, k nimž se dnes hlásí celá demokratická Evropa a v nichž spatřuje svou budoucnost. Jeho tvůrci předpokládali, že se bude vyvíjet ve stát občanský, opřený o tvořivou kooperaci všech jeho občanů a respekt jedněch k národní svébytnosti druhých. Československá republika pochopitelně měla chyby - své národnostní problémy nedokázala uspokojivě dořešit - nicméně příčina těchto chyb netkvěla v hodnotách, které jí byly dány do vínku jako směr, jímž se má ubírat…Tvrzení, že předválečná ČSR měla sice chyby, ale že tyto chyby nespočívají v hodnotách, které jí byly dány do vínku, je už na první pohled poněkud podezřelé. Nápadně totiž připomíná základní ideologickou piruetu marxistických reformátorů z šedesátých let: myšlenka sama byla správná, jen se špatně realizovala.První československá republika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].