Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Tyran v soukromí

Mnoho studií a prací, které se v posledních letech zabývaly Mao Ce-tungem, prezentuje Velkého kormidelníka čínské revoluce jako přemýšlivého, charismatického člověka; cizinci, s nimiž se setkal, ho často popisují jako skromného a srdečného lidumila.

Mnoho studií a prací, které se v posledních letech zabývaly Mao Ce-tungem, prezentuje Velkého kormidelníka čínské revoluce jako přemýšlivého, charismatického člověka; cizinci, s nimiž se setkal, ho často popisují jako skromného a srdečného lidumila. Když v roce 1981 vydala čínská komunistická strana krotký dokument, nemastně neslaně odsuzující kult osobnosti, přestalo sice být hrdelním zločinem zabalit si do novin s Maovým citátem hlávku zelí, avšak i nadále byly vysoce ceněny vůdcovy zásluhy. Zcela jiný pohled na Mao Ce-tunga přináší jeho osobní lékař Li Č-suej (v anglickém originále psaný jako Li Zhisui) v knize Soukromý život předsedy Maa, která se v minulých měsících stala na Západě bestsellerem.

Doktor Li

Doktor Li Č-suej pochází z bohaté a významné rodiny, kde se lékařská profese dědila po generace, a vzdělání získal od evropských učitelů v západní Číně. V roce 1949 opustil výnosnou praxi v Austrálii a vrátil se do Číny. Za Maova osobního lékaře byl vybrán o pět let později a zůstal jím až do vůdcovy smrti v roce 1976. Zpočátku svého klienta bezmezně miloval a styděl se za svůj původ (otec zastával vysoké postavení v Čankajškově vládě); Mao mu jej často připomínal, ale pokaždé ho ujišťoval, že mu odpouští, což byl také jeden ze způsobů, jakými si zavazoval své okolí. Li patřil do nejužšího dvorskéhu kruhu čínského vůdce, do První skupiny, tedy také do Okruhu plaveckého bazénu (Mao se sice, jak uslyšíme, nemyl, ale ve svém soukromém bazénu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].