Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kudy povede hranice

Piotr Naimski (44) je doktor přírodních věd, spoluzakladatel a člen Výboru na obranu dělníků (KOR) a později Solidarity. V osmdesátých letech působil jako vědecký pracovník New York University Medical School.

Piotr Naimski (44) je doktor přírodních věd, spoluzakladatel a člen Výboru na obranu dělníků (KOR) a později Solidarity. V osmdesátých letech působil jako vědecký pracovník New York University Medical School. V letech 1991–92 byl šéfem Úřadu ochrany státu ve vládě Olszewského, nyní působí jako ředitel Polish Heritage Foundation GLOS a předseda Polského atlantického klubu, nadstranické a nevládní organizace, jejímž cílem je propagace informací a NATO a o jeho přínosu pro evropskou bezpečnost.

Co se týče rozšíření Evropské unie a zvláště Severoatlantické aliance na východ, Spojené státy a západní Evropa pohlížejí na středoevropské země stále skrze Rusko, či spíše skrze naději na jeho demokratizaci. Doufají, že takové Rusko nejenom přestane ohrožovat světovou stabilitu, ale začne se aktivně podílet na její obnově všude tam, kde je ohrožena. Zavrhují vše, co by mohlo tuto vizi poškodit. Tento osud postihl i úsilí středoevropských demokracií o rychlé členství v NATO, což Rusko rozhodně odmítá. Má současná taktika Západu vůči Rusku naději na úspěch, nehrozí střední Evropě rozdělení na sféry vlivu? Na tyto otázky odpověděl během svého krátkého pobytu v Praze Piotr Naimski z Polského atlantického klubu.

Kdo spadne do ruské zóny

Které evropské země dnes vlastně patří do oblasti, které se obvykle říká šedá bezpečnostní zóna?

Patří sem všechny země, jež nejsou členy Severoatlantické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].