Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsme patriarchální kultura

PhDr. Věra Capponi (*1946) vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, krátce působila jako klinická psycholožka, už více než dvacet let se specializuje na psychologii rodiny.

PhDr. Věra Capponi (*1946) vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, krátce působila jako klinická psycholožka, už více než dvacet let se specializuje na psychologii rodiny. Vede Manželskou a rodinnou poradnu v Brně, je prezidentkou manželských a rodinných poradců ČR. Poskytuje kolem 1 200 konzultací ročně, napsala řadu odborných i populárních knih, statí a relací (největší ohlas měla její kniha Asertivně do života), před rokem zavedla telefonní linku Dítě v tísni, určenou na pomoc týraným dětem. Je vdaná, má dceru.

Jaké jsou nejčastější problémy české rodiny?

Jako všude na světě. Každý chce, aby partner žil podle jeho představ. Potíž je v tom, že ten druhý dělá věci, třeba myje nádobí, nikoli snad špatně, ale - jinak. Jenže, jak pravila americká rodinná terapeutka Virginie Satirová, je asi 254 správných způsobů umývání nádobí.

Takže převládají komunikační neshody.

Lidé se hádají a skoro ani nevědí proč. Jsou tak zasekaní, že už toho druhého ani neposlouchají. Každá dvojice by se měla hned na začátku domluvit na pravidlech. Když se nedomluví, ukáže se to u prvního problému: kdo má vynášet odpadkový koš a kdo má právo rozhodovat o tom, kdo jej vynese. Vyvine se to přirozeně, ale my odborníci víme, že jde o boj o kompetenci, o to, kdo bude mocný. Demokratické manželství je těžké, nelze hlasovat, buď je absolutní shoda, nebo boj.

Nevěra

Jak je to dnes s nevěrou?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].