Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

V roli zlého muže

Stojaté vody tříleté přestávky v chorvatské válce rozčeřila koncem ledna nová zpráva - vláda v Záhřebu žádá, a tentokrát skutečně, odchod jednotek UNPROFOR.

Stojaté vody tříleté přestávky v chorvatské válce rozčeřila koncem ledna nová zpráva - vláda v Záhřebu žádá, a tentokrát skutečně, odchod jednotek UNPROFOR. Ačkoli prezident Tudjman podobnou žádost předkládal v minulosti už několikrát, zatím nikdy nebyl ochoten jít tak daleko jako nyní, kdy rezoluci o odchodu sil OSN do 31. března schválil chorvatský parlament.

Tudjman není Miloševič

Z krátkodobého hlediska si tímto krokem Chorvatsko upevnilo mezinárodní postavení. V prezidentském paláci v Záhřebu, který stál tři roky stranou pozornosti světa, se náhle vystřídalo několik delegací na nejvyšší úrovni. Chorvatská politická špička se tak mohla utvrdit v přesvědčení, že je výhodné alespoň občas zahrát „zlého muže“ - postoj, který od začátku konfliktu úspěšně praktikuje Srbsko a jeho satelity. Namístě je ovšem otázka, do jaké míry dokáží chorvatští politici napodobit své protihráče z Bělehradu: zatímco srbský prezident Miloševič se ukázal jako politik par excellence, Franjo Tudjman projevil spíše schopnost šlapat neomylně vedle.Přes veškerou kritiku se Chorvatsko tři roky snažilo vycházet zahraničním požadavkům vstříc: parlament odsouhlasil zřízení dvou autonomních oblastí na území, kde před válkou Srbové tvořili většinu. Autonomie je tak široká (zahrnuje i místní srbskou policii), že by se jinde v Evropě asi těžko hledalo srovnání. Dále byl odhlasován tzv. zákon o abolici - amnestie pro Srby, kteří bojovali nebo se politicky angažovali ve válce proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].