Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Právo na informace není dar shůry

Česká vláda již několik měsíců připravuje dva velice důležité zákony, které spolu na první pohled příliš nesouvisí. Jde o tiskový zákon, který reguluje činnost a zodpovědnost médií a zákon o trvalé státní službě úředníků, tzv.definitivě.

Česká vláda již několik měsíců připravuje dva velice důležité zákony, které spolu na první pohled příliš nesouvisí. Jde o tiskový zákon, který reguluje činnost a zodpovědnost médií a zákon o trvalé státní službě úředníků, tzv.definitivě. Obě normy se přitom velmi úzce týkají tří základních věcí, které určují nebo mají podstatný vliv na kvalitu demokracie: míry svobody tisku, práva občanů na informace a postavení (a z něj vyplývající moc) státních úředníků. O tiskovém zákoně se zatím diskutuje jen v souvislosti s jeho kontroverzním ustanovením o právu na odpověď. A stejně jako zatím nikdo ještě nevznesl otázku, k čemu vlastně potřebujeme speciální novinářský zákon, jen málo se mluví o právu na informace. Přitom jde o věc, která je pro demokracii nesrovnatelně důležitější než sebelíp připravené předpisy omezující svobodu projevu.

Jen pro novináře

Platná Ústava České republiky říká, že státní úředník má povinnost poskytovat informace o své práci „přiměřeným způsobem“. Podrobnosti má určit zákon. Všeobecně se proto předpokládalo, že podobné ustanovení se stane součástí tiskového zákona. Nestalo se tak - a je to dobře. Je totiž zcela nepřijatelné, aby zaměstnanec novin, rozhlasu, tiskové agentury či televize měl díky vlastnictví novinářského průkazu přednostní práva na informace od státní správy a vlády. Fakt, že těchto informací využívá častěji než například instalatér, nic nemění na tom, že má mít stejná práva (a samozřejmě i povinnosti) jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].