Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kalvodův rokycanský přítel

V malém dřevěném domku, pět kilometrů od Rokycan, žije nenápadný černovlasý muž s knírem. Jen málokdo z jeho sousedů však ví, že jde nejen o bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby, jehož iniciály (M. Č.) se objevily v souvislosti s aférou kolem Kalvodova útoku na BIS, ale i o bývalého pracovníka StB.

V malém dřevěném domku, pět kilometrů od Rokycan, žije nenápadný černovlasý muž s knírem. Jen málokdo z jeho sousedů však ví, že jde nejen o bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby, jehož iniciály (M. Č.) se objevily v souvislosti s aférou kolem Kalvodova útoku na BIS, ale i o bývalého pracovníka StB. Přitom i z toho mála, co je o dvaačtyřicetiletém Michalu Čelechovském známo, vyplývá, že právě on může být jedním z tajemných informátorů Jana Kalvody. S předsedou ODA se zná již řadu let, před třemi měsíci si minimálně v jednom bodě stěžoval na stejné věci jako dnes Kalvoda a konečně, ze zpravodajské služby byl propuštěn pouhé tři dny před Kalvodovým vystoupením.

Profesionál z první správy

Dnes dvaačtyřicetiletý Michal Čelechovský vystudoval v letech 1973 - 1978 Právnickou fakultu (jeho spolužákem byl také Jan Kalvoda). Podle jednoho ze svých tehdejších přátel projevil zájem o práci u SNB už dva roky před koncem studia a po absolvování fakulty k policii skutečně nastoupil. Z dobových dokumentů je zřejmé, že hned po nástupu v roce 1978 byl zařazen k rozvědce Státní bezpečnosti - oficiálně šlo o I. správu Federálního ministerstva vnitra - kde byl cvičen na zpravodajskou práci v Německu. Po roce však rozvědku náhle (z dosud neznámého důvodu) opustil a přešel mezi řadové policisty do okresního odboru vyšetřování v Rokycanech. Dle svých slov byl z policie propuštěn o dva roky později, protože prý nechtěl vstoupit do KSČ. Do roku 1986…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].