Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Stůj, nebo střelím

Soukromý zemědělec Josef Šoltys byl mezi svými rodáky z Těškova na Rokycansku znám především pro svůj nepříliš rozumný zvyk: pokaždé, když v místní hospodě přebral, zamířil do svého auta, odjel někam za vesnici k lesu a domů se vracel střízlivý až druhý den ráno.

Soukromý zemědělec Josef Šoltys byl mezi svými rodáky z Těškova na Rokycansku znám především pro svůj nepříliš rozumný zvyk: pokaždé, když v místní hospodě přebral, zamířil do svého auta, odjel někam za vesnici k lesu a domů se vracel střízlivý až druhý den ráno. Rizika tak bezohledného automobilismu jsou nepochybná - ve svém „pojízdném hotelu“ mohl opilý jezdec kdykoli zabít buď sebe, nebo v horším případě někoho jiného. Smrt taky nakonec přišla, ale jinak, než si kdokoli z Těškovských představoval. Loni v listopadu narazil Šoltys během návratu z hostince na silniční kontrolu. O jejím průběhu máme dnes zprávy jen z jedné strany, faktem ale je, že pro řidiče dopadla tragicky: dva mladí policisté ho zkontrolovali tak důkladně, že o několik hodin později na následky vážných vnitřních zranění zemřel.

Facky v sebeobraně

Jaroslav Šoltys byl jedním ze tří lidí, které policie v loňském „divokém“ roce zabila při silničních kontrolách. Šoltysovu smrt má na svědomí dvojice Jaroslav Kraft (28) a Zdeněk Pihýr (24). Osudné chvíle popisují oba muži už rok stále stejně: těsně po půlnoci 27.listopadu 1994 uviděli za obcí Těškov podezřele se loudající auto. Řidič si vůbec nevšímal jejich pokynu „stop“ a po chvíli odbočil na polní cestu. Dojel k hrázi blízkého rybníka, zamkl se uvnitř vozu a nechal muže zákona ve tmě a hustém dešti bezvýsledně klepat na postranní okénka. Po čtyřiceti minutách prý náhle vyskočil z auta a napadl Zdeňka Pihýra. Policisté mu podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].