Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Opět šance pro Jelcina

Ruské parlamentní volby ze 17. prosince vyzněly tak, že se do Státní dumy dostaly jen čtyři politické subjekty. Naplnily se tedy obavy těch, kteří požadovali přezkoumání volebního zákona a snížení pětiprocentní bariéry na pouhá 3 procenta: obávali se, že nová Duma bude nereprezentativní a ruská zákonodárná moc nefunkční.

Ruské parlamentní volby ze 17. prosince vyzněly tak, že se do Státní dumy dostaly jen čtyři politické subjekty. Naplnily se tedy obavy těch, kteří požadovali přezkoumání volebního zákona a snížení pětiprocentní bariéry na pouhá 3 procenta: obávali se, že nová Duma bude nereprezentativní a ruská zákonodárná moc nefunkční. Nic na tom nemění fakt, že díky výsledkům v jednomandátových obvodech získá několik málo křesel i pár dalších stran. Koneckonců ani dosavadní parlament, v němž bylo subjektů mnohem více, nebyl po překvapivém vítězství „liberálních demokratů“ Vladimira Žirinovského v prosinci 1993 příliš akceschopný. A to bývá v zemi se silnou prezidentskou vládou často osudné.Prezident Jelcin se od minulé středy cítí „opět zcela zdráv“, a tak se zdá téměř jisté, že vedle skutečných zdravotních potíží byly příčiny jeho hospitalizace a pobytu v sanatoriu taktické. Ačkoliv je neblahý vývoj v Rusku způsoben mimo jiné Jelcinovým sklonem k samovládě, nenajde se nyní nikdo, kdo by ho mohl činit zodpovědným za výsledky parlamentních voleb. Také proto se Jelcinovi - navzdory neuvěřitelně nízké popularitě - rýsuje šance na comeback, a to dokonce v heroické podobě vítěze nad komunismem.

Jak nebezpečný je Zjuganov

Když už bylo vítězství ruských komunistů jasné, jejich šéf Gennadij Zjuganov učinil první krok vůči světu, a především vůči Západu: ujistil, že zahraniční investoři se dalšího politického vývoje v Rusku nemusejí obávat. Příznačný byl také rozhovor,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].