Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Opět jde o Golany

Šimon Peres, nový izraelský premiér, má velmi naspěch. Záleží mu na tom, aby se rychle zbavil problému Golanských výšin. Ty překážejí jeho grandióznímu plánu - pod svým řízením přeměnit celý Blízký východ v jakousi politickou a ekonomickou idylu věčného míru a blahobytu.

Šimon Peres, nový izraelský premiér, má velmi naspěch. Záleží mu na tom, aby se rychle zbavil problému Golanských výšin. Ty překážejí jeho grandióznímu plánu - pod svým řízením přeměnit celý Blízký východ v jakousi politickou a ekonomickou idylu věčného míru a blahobytu. Je třeba říci, že tento plán má plnou podporu amerického prezidenta. Také Bill Clinton, který rád hraje roli mírového prostředníka pro Izrael, má naspěch, pokud jde o izraelské územní ústupky. Škoda, že nenachází tak velkou zálibu v řešení svých domácích problémů - asi proto, že doma mu překáží republikánský Kongres.Někteří zdejší analytici se domnívají, že Peres zahrnuje do své vize také Irák a Saúdskou Arábii. Nic bližšího se zatím neví, neboť nový premiér nemá ve zvyku sdílet svému kabinetu, co hodlá vykonat, jak to dosud dělával Jicchak Rabin a před ním další předsedové vlád.

Co by dělal Rabin

Peres převzal celý Rabinův kabinet s minimálními úpravami - a ty byly geniální. Okamžitě si totiž zavázal své dva předešlé kritiky: Ehuda Baraka, bývalého ministra vnitra, povýšil na ministra zahraničí a Chajima Ramona, předsedu odborové centrály Histadrut, kooptoval do vlády jako ministra vnitra.Nový premiér o sobě tvrdí, že je nejvěrnějším vykonavatelem Rabinovy závěti. Zní to dobře a u lidí to stále ještě vyvolává silné emoce. Avšak krátká doba pouhých 50 dnů, jež uplynuly od Rabinovy smrti, svědčí o tom, že několik závažných rozhodnutí Šimona Perese míří proti duchu Jicchaka Rabina…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].