Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nic nedělat a čekat

I ti největší příznivci české armády a ministra Holáně museli o své víře v posledních měsících zapochybovat. Důvodem jsou spory o armádní zakázky. Minulý týden to pochopili i poslanci parlamentu a na doporučení Oty Fejfara (ODS) přijali usnesení, v němž žádají vládu, aby zastavila modernizaci letounu Mig-21 a tanku T-72.

I ti největší příznivci české armády a ministra Holáně museli o své víře v posledních měsících zapochybovat. Důvodem jsou spory o armádní zakázky. Minulý týden to pochopili i poslanci parlamentu a na doporučení Oty Fejfara (ODS) přijali usnesení, v němž žádají vládu, aby zastavila modernizaci letounu Mig-21 a tanku T-72. Obnova ruských letadel je prý z „technického i politického hlediska nesmyslná“, a pokud jde o tank T-72, sněmovna je přesvědčena, že došlo k zmanipulování soutěže na modernizaci systému řízení palby. Po nedávných výhradách ministrů ke koncepci přestavby armády tak Holáň utrpěl další porážku.

Mít své lidi

Nejprve základní fakta. Předně Ministerstvo obrany dodnes nedokáže přesně odpovědět na otázku, kolik soutěží vlastně vyhlásilo. Odůvodňuje to tím, že výběrová řízení se konají i na nižších úrovních a ministerstvo si nevede statistiku. Co je však nejdůležitější, pět největších zakázek má sice své formální vítěze, výsledky jsou ale neustále zpochybňovány a ministr již také dva z těchto tendrů zrušil. V jednom případě (šlo o výběrové řízení na dodávku kotelen) dva členy výběrové komise dokonce vyšetřuje policie pro podezření z korupce.Armádní zakázky představují pro každého podnikatele dlouhodobý a pravidelný zisk. Je proto pochopitelné, že poražení vždy napadají vítěze. Dnes už však i Holáň uznává, že prakticky ani jeden tendr se neobešel bez závažných chyb. „Na výběr firem mám své lidi, mě to takřka obtěžuje,“ řekl nedávno nervózní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].