Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Holáň pilně škrtal

Vilém Holáň splnil úkol a v půli prosince odevzdal vládě přemalovaný obraz, jak by měla česká armáda vypadat za deset let. Původní koncepci mu před měsícem premiér hodil na hlavu s tím, že je sice pěkná, ale nikdo ji nedokáže zaplatit.

Vilém Holáň splnil úkol a v půli prosince odevzdal vládě přemalovaný obraz, jak by měla česká armáda vypadat za deset let. Původní koncepci mu před měsícem premiér hodil na hlavu s tím, že je sice pěkná, ale nikdo ji nedokáže zaplatit. Ministr měl na vybranou: buď začít úplně od začátku - nově definovat naše ohrožení a strategii obrany, anebo škrtat a gumovat v odmítnutém díle. Vybral si druhou možnost. Spolu se skupinou nejbližších spolupracovníků vylepšil existující dokument řadou úsporných opatření. Vláda či ekonomičtí ministři se budou jeho návrhem zabývat počátkem roku.

Nad uměním spadla klec

Klaus před měsícem konstatoval, že je mu jedno, zda armáda ušetří na zbraních, či na vojácích. Holáň se pro jistotu rozhodl šetřit na obojím. Vojenští stratégové mu prý spočítali, že na obranu republiky stačí čtyřicet tisíc mužů ve zbrani. Z tohoto faktu celá koncepce vychází. Pokud totiž představuje mírový stav armády zmíněný počet vojáků, v případě válečného konfliktu jich musí být - alespoň podle všude na světě uznávaných pouček - třikrát víc. Množství zbraní tedy musí být tak velké, aby se v případě války dostalo na každého mobilizovaného záložníka. Kolika tanky, letadly či děly bude ale armáda za deset let disponovat, Holáň neupřesňuje.Nová koncepce respektuje fakt, že vojsko nedostane z rozpočtu víc než dvě a půl procenta hrubého domácího produktu (28 miliard, což je zhruba o osm miliard méně, než ministr výhledově požadoval pro rok 1997). Dokument…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].