Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Začaly burzovní prázdniny

Minulý pátek proběhly na pražské burze poslední letošní obchody. V průběhu svátků se bude burza stěhovat do nových prostor v Holan centru, kde bude zároveň sídlit Středisko cenných papírů.

Minulý pátek proběhly na pražské burze poslední letošní obchody. V průběhu svátků se bude burza stěhovat do nových prostor v Holan centru, kde bude zároveň sídlit Středisko cenných papírů.

Letošní rok potvrdil stoupající zájem o obchodování. Na burze změnily majitele cenné papíry za téměř dvě stě miliard korun, což je zhruba třikrát více než loni. Pro srovnání, je to částka, která se blíží polovině státního rozpočtu na tento rok. Na celkových obchodech se akcie podílely necelými dvěma třetinami. Zbytek připadl na obchody s dluhopisy.

Mnohem méně se dařilo cenám českých akcií. Zatímco na zahraničních burzách padaly dlouhodobé rekordy, naši burzu ovládl pokles cen. Oproti závěru loňského roku spadly ceny v průměru o 24 procent. Nebýt prázdninového nárůstu, byla by ztráta ještě větší. Historického minima totiž kurzy dosáhly na konci června. V té době činil propad proti loňsku již hrozivých 31 procent. Naopak absolutně nejvyšší byly ceny v březnu roku 1994. Ve srovnání s tímto obdobím můžeme dnes akcie koupit v průměru o dvě třetiny levněji.

Poslední dva týdny byly velmi specifické. Podobně jako loni se odehrávaly největší transakce. Obvyklé týdenní objemy kolem čtyř miliard korun se zvedly nejprve na devět a v posledním týdnu na dvacet miliard. Podle názoru účetních expertů jde toto zvýšení na vrub manipulaci s hospodářským výsledkem. Zejména fondy si přes vybraného prostředníka prodávají a zpětně kupují v přímých obchodech velké balíky akcií za cenu, která…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].