Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Svědomí Číny

Wej Ťing-šeng se narodil v Pekingu (1950) v rodině relativně vysoce postavených komunistických kádrů. Jeho otec pracoval na ministerstvu zahraničí, znal se s celou řadou osobností z nejvyššího stranického vedení, a dokonce prý doučoval Mao Ce-tungova nejstaršího syna, Mao An-jinga (Mao Anying), klasické čínštině.

Wej Ťing-šeng se narodil v Pekingu (1950) v rodině relativně vysoce postavených komunistických kádrů. Jeho otec pracoval na ministerstvu zahraničí, znal se s celou řadou osobností z nejvyššího stranického vedení, a dokonce prý doučoval Mao Ce-tungova nejstaršího syna, Mao An-jinga (Mao Anying), klasické čínštině. Wej sám později vzpomínal, jak se jako malý chlapec jednou ocitl na klíně Maovy notoricky známé čtvrté manželky Ťiang Čching (Jiang Qing).Otec ho vedl ke každodennímu studiu marxistického kánonu; denně se musel naučit zpaměti jednu stranu z Maových spisů, teprve pak dostal večeři. „Dokud skutečnost neotřásla mými iluzemi, byl jsem fanatický maoista,“ napsal později ve svých vzpomínkách.Jako příslušník komunistické elity navštěvoval výběrové školy v hlavním městě. Spolu s dalšími dětmi vysokých funkcionářů chodil do prestižní základní školy Jü-chung, poté byl přijat na střední školu při Lidové univerzitě, z níž se rekrutovalo jádro komunistické byrokracie. Se spolužáky často do noci vášnivě diskutoval o marxistické teorii, umění, literatuře. „Hádali jsme se vestoje na lavicích, gestikulovali ukazovátky a penály a křičeli jeden na druhého. Žádný z učitelů se nás neodvážil okřiknout; vysloužil by si jenom nadávky.“ Střední školu absolvoval v roce 1966, v předvečer Kulturní revoluce.

Mladí a rozčarovaní

"Kulturní revoluce vše zpřetrhala, i mé další studium. Přesto mám pocit, že o cokoli snad má generace přišla v důsledku přerušeného vzdělání,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].