Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pryč od ministerstva

Místo všeobecně vážených, a především nezávislých osobností se z našich soudců by se měli stát úředníčci sevření neustálým tlakem výkonné moci. V takové situaci není pak jasné, kdo vlastně nese za soudnictví odpovědnost.

Místo všeobecně vážených, a především nezávislých osobností se z našich soudců by se měli stát úředníčci sevření neustálým tlakem výkonné moci. V takové situaci není pak jasné, kdo vlastně nese za soudnictví odpovědnost. Tak se dá stručně shrnout kritika, kterou dnes na adresu české justice vyslovují sami její reprezentanti - konkrétně předseda Soudcovské unie Jan Vyklický. Systém českého soudnictví podle něj patří mezi nejzaostalejší v Evropě a to je nutné změnit. „Pryč od ministerstva,“ vyhlašuje JUDr. Vyklický. Potvrzením, že to myslí opravdu vážně, je například nedávno dokončený etický kodex. V aktuálním sporu soudců s Ministerstvem spravedlnosti je ovšem tento výtvor unie pouze jednou z mnoha karet.

Mezi Kafkou a Švejkem

„V Evropě dnes v diskusích o soudnictví dominují dvě témata,“ říká JUDr. Vyklický. „Tím prvním je exploze nápadu, a tím druhým expanze výkonné moci do justice. Stejné problémy máme i u nás.“ V tom, jak řešit „explozi nápadu“ (tedy dramaticky rostoucí počet případů, kterými se muži v talárech musejí zabývat), se čeští soudci se „svým“ ministerstvem snad shodnou. Jiří Novák na prosincové schůzi sněmovny poslancům slíbil, že jeho úřad předloží do poloviny příštího roku nový trestní řád. Ten by měl vnést do tuzemského právního modelu úplně nový prvek - soudní řízení by se mělo výrazně přiblížit anglosaské praxi. Soudcům odpadne složité ověřování každého důkazu a v podstatě se budou „jen“ rozhodovat mezi argumenty obžaloby a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].