Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Na Kladně jde do tuhého

Zcela nečekaně navrhl 6. prosince na jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička zařadit nový bod: situace v Poldi Kladno.

Zcela nečekaně navrhl 6. prosince na jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička zařadit nový bod: situace v Poldi Kladno. Jeho vystoupení bylo tak přesvědčivé, že vláda Vodičku a jeho kolegy Dlouhého, Kočárníka a Skalického pověřila vypracováním materiálu, který by popsal stav zadlužených kladenských hutí.O krizi na Kladně se mluví prakticky po celé dva roky, kdy v ocelárnách kraluje nový majitel Vladimír Stehlík. Proč tedy najednou takový rozruch? Vysvětlení je prosté: když přijel 23. listopadu ministr práce do Kladna, vyložili mu šéfové místní ODS situaci. Předseda stranické buňky v Kladně František Samek je jako ředitel městských tepláren TEPO dobře informován o Stehlíkových potížích s placením dodávek energie. Tento téměř půlmiliardový dluh Poldi Ocel je veřejným tajemstvím, Samek však Vodičkovi vysvětlil, jakou volební pohromu by pro ODS na Kladensku znamenalo hromadné propouštění. A tento argument platí i na premiéra Klause, který slíbil Poldi zařadit na jednání ministrů 19. prosince.

Dobrodruh v hutích

Příčiny dnešní situace se nacházejí v privatizaci před dvěma lety. Státní Poldi Kladno (dnes Holding Kladno), vlastněná Fondem národního majetku, tehdy rozprodávala jednotlivé závody. Obálkovou soutěž o kladenské hutě v říjnu 1993 vyhrála v konkurenci západoevropských oceláren firma Bohemia Art takřka neznámého architekta Vladimíra Stehlíka. Komisi tehdy ohromil zdaleka nejlepším rozvojovým programem „Poldi 2000“ také tím,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].