Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lékaři po bitvě

Sjezd lékařské komory ukončil 10. prosince dvouměsíční vojnu mezi doktory a vládou. Výsledek? Padl ministr Rubáš i jeho první náměstek Typolt, a lékaři získali navíc dvě miliardy z rozpočtu.

Sjezd lékařské komory ukončil 10. prosince dvouměsíční vojnu mezi doktory a vládou. Výsledek? Padl ministr Rubáš i jeho první náměstek Typolt, a lékaři získali navíc dvě miliardy z rozpočtu. Vítězné vavříny tedy patří bílé armádě, příměří sjednali zkušení diplomaté - Rubášův nástupce Jan Stráský a staronový prezident lékařské komory Bohuslav Svoboda. Vláda i lékaři bojovali pod heslem: „Vše pro pacienta“. Jaké změny tedy válka přinesla pacientům?

Co bylo pod ledem

Nejen MUDr. Svoboda, ale i jeho radikálnější kolega Rath tvrdili, že jim nejde pouze o peníze. Finanční požadavky doktorů prý měly probudit vládu, aby zkusila vylepšit špatný zdravotnický systém, kde se peníze ztrácejí bez viditelného užitku. Rubášovi lidé toho nebyli schopni (dokonce tvrdili, že systém není tak špatný, když si zdravotní péči pochvalují čtyři z pěti českých občanů), a proto také musel ministr padnout. Díky doktory vítězně vybojované bitvě se tedy pacienti nyní mohou těšit, že nový ministr odstraní i ty chyby zdravotního systému, o kterých dosud neměli ani tušení. Jaké to jsou?Zdravotní pojišťovny, nemocnice i polikliniky se zadlužily a hrozí, že začnou krachovat. Léčíme nad poměry, varují doktoři a myslí tím, že se užívají příliš drahé léky a peníze rozděluje příliš mnoho pojišťoven. Vláda jejich argumenty už vyslyšela a slíbila, že přístup zahraničních léků na trh omezí stejně jako počet pojišťoven. Tato dvě opatření jsou ostatně základní osou tzv. krátkodobého programu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].