Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo koho udával

Možná na sklonku příštího roku, ale spíše až v roce 1997 se konečně dozvíme, jaké informace o nás shromáždila Státní bezpečnost. Podle posledních průzkumů IVVM to ale dnes zajímá pouhých šest procent dospělé populace.

Možná na sklonku příštího roku, ale spíše až v roce 1997 se konečně dozvíme, jaké informace o nás shromáždila Státní bezpečnost. Podle posledních průzkumů IVVM to ale dnes zajímá pouhých šest procent dospělé populace. A pokud zůstaneme u slovníku statistických čísel - jenom každý desátý ze zájemců o materiály, které by na něj eventuálně mohla vést StB, bude uspokojen. Ministerstvo vnitra má totiž k dispozici šedesát tisíc spisů, vedených StB na „nepřátelské osoby“. Většina lidí, kteří mají pocit, že se za vlády komunistů stali objektem zájmu státní policie, bude tedy zklamána.

Kabinet minulý týden schválil paragrafované znění zákona o zpřístupnění svazků StB. Podle poslanců by se sněmovna mohla návrhem zabývat ještě do voleb. Celá záležitost má ale i tak skluz. Zásady zákona vláda odkývla už loni v listopadu; tehdy se očekávalo, že svazky budou přístupné do roka, tedy letos v prosinci.

Ve Spolkové republice mají ke spisům bývalé tajné policie NDR (Stasi) přístup i novináři. V naší republice bude moci nahlédnout do dokumentů StB pouze občan, na kterého byly spisy vedeny. V materiálech - na rozdíl od původního vládního návrhu - nebudou začerněna jména udavačů a spolupracovníků Státní bezpečnosti a „nepřátelské osoby“ se pravděpodobně dočkají nemilých překvapení. Zjistí třeba, že na ně donášel bratr či vlastní děti. Několik desítek spisů zůstane podle expertů utajeno - půjde o osoby podezřelé svého času z terorismu nebo pašování drog; v těchto případech jsme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].