Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z klidných vod do rizika

Obnoví se teď v Rakousku velká koalice, symbol stability této země? Nebo se namísto toho dostane do vlády populista Haider? A nebo se sociálním demokratům podaří sestavit vládu pod svým vedením?

Obnoví se teď v Rakousku velká koalice, symbol stability této země? Nebo se namísto toho dostane do vlády populista Haider? A nebo se sociálním demokratům podaří sestavit vládu pod svým vedením? Nedělní parlamentní volby tyto otázky stoprocentně nevyřeší, ale přinejmenším vyjasní situaci. Proč vlastně jdou Rakušané předčasně volit? Kvůli nepřeklenutelným rozporům v otázkách rozpočtu opustila lidová strana - rok po řádných volbách - koalici se sociálními demokraty, čímž se z parlamentu vytratila absolutní většina. S 12 měsíci trvání tak šlo o jedno z nejkratších vládních období v poválečném Rakousku.

Disciplina musí být

Wolfgang Schüssel, nový předseda lidovců, přinesl čerstvý vítr do stále rozviklanější strany, jež svou tradiční klientelu - podnikatele, živnostníky, rolníky, konzervativce - ztrácela ve prospěch Haiderovy Svobodné strany Rakouska (ta se nyní po epizodě pod značkou Svobodní vrátila ke starému názvu). Schüssel se pustil do zásadních přesunů ve vládních i stranických křeslech a sám povýšil z ministra hospodářství na ministra zahraničí. S relativně vysokými sympatiemi voličů v zádech si uvědomil přízeň okamžiku, vypověděl velkou koalici a vrhl se do volebního boje.Ústřední téma volební kampaně se hned zpočátku soustředilo na rozpočet - příčinu rozpadu velké koalice. Po volbách v říjnu 1994 (viz Respekt č. 42/94) se podařilo prosadit balík citelných úsporných opatření napříč všemi resorty. Aby Rakousko splnilo kritéria pro účast v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].