Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

V Ústí si republiku rozvrátit nedají

Radnice jednoho z obvodů Ústí nad Labem se minulý týden rozhodla dát svým voličům jednoznačně najevo, že jejich klid a bezpečí hodlá bránit za všech okolností. Obyvatelé čtvrti Ústí-město by měli být napříště ušetřeni i nevhodných verbálních projevů.

Radnice jednoho z obvodů Ústí nad Labem se minulý týden rozhodla dát svým voličům jednoznačně najevo, že jejich klid a bezpečí hodlá bránit za všech okolností. Obyvatelé čtvrti Ústí-město by měli být napříště ušetřeni i nevhodných verbálních projevů. Radnice se totiž rozhodla podat trestní oznámení na poslance Levého bloku Ladislava Bodyho a tajemníka Romského demokratického kongresu Ivana Veselého. Body by měl být podle představ ústeckých radních potrestán za navádění k trestnému činu, Veselý pak dokonce za hanobení republiky.

Preventivně k vyšší kázni

Zločinu se měli romští předáci měli dopustit na protirasistické manifestaci v Ústí nad Labem letos 17. listopadu. Poslanec Body zde asi třem stovkám posluchačů řekl, že „této společnosti vadí, když někoho Romové okradou v tramvaji jen proto, že si bílí nedávají pozor“. Ivan Veselý se pak měl hanobení republiky měl dopustit větou „malé romské děti tu zažijí koncentrační tábory“.Body samozřejmě tvrdí, že jeho slova byla vytržena z kontextu a že chtěl pouze varovat „Romy i gádže“ před nebezpečím kapsářských gangů. Starosta Ústí-města Zdeněk Kavina (ODS) však jeho proslov považuje za návod k trestné činnosti: „Teď před Vánocemi, kdy se kapesní krádeže hodně rozšířily, je to obzvlášť nebezpečné. A to, co řekl Veselý, by se pak už vůbec nemělo říkat na veřejnosti…“ Šéf správního úseku radnice Tomáš Jelínek, který trestní oznámení podával, si od případného postihu Bodyho slibuje, že by mohl přispět k …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].