Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

O labuti, štice a rakovi

Čím více se blíží ruské parlamentní volby, tím menší je chuť prognostiků tipovat jejich vítěze. Již nyní se množí náznaky, že absolutního, či jenom výrazného úspěchu nedosáhne ani jedna z kandidujících stran a hnutí. Rozhodně nezvítězí ruská společnost.

Čím více se blíží ruské parlamentní volby, tím menší je chuť prognostiků tipovat jejich vítěze. Již nyní se množí náznaky, že absolutního, či jenom výrazného úspěchu nedosáhne ani jedna z kandidujících stran a hnutí. Rozhodně nezvítězí ruská společnost.

Emoce pro Žirinovského

Ivan Rybkin, současný předseda Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu, a zároveň lídr bloku levého středu, jehož šance jsou malé, již dříve navrhoval snížit pětiprocentní klauzuli na 3 %. Nemusíme mít přílišnou fantazii, abychom si dokázali představit důsledky: v takovém případě by Dumu ovládl nereprezentativní shluk poslanců se zcela protichůdnými a neslučitelnými názory. Avšak zároveň můžeme pochopit důvody pro Rybkinovu snahu. Řada politiků se obává, že podle nynějších pravidel se v Dumě ocitnou jen nejsilnější strany a že v ní budou hrát značnou roli komunisté a Žirinovského „liberální demokraté“.Podobné názory zastává i Jegor Jakovlev, bývalý šéfredaktor Moskevských novostí, poté šéf ruské televize a dnes šéfredaktor prestižního listu Obščaja gazeta. Za své nedávné návštěvy Prahy hovořil o Jelcinově sklonu k autokracii i o tom, že lídři ruských stran odmítli společný dialog. Proto se prý barnumská předvolební kampaň neproměnila v dělnou diskusi, ale v nekonečný seriál nabubřelých monologů, které se zpravidla obracely na voličův cit, ne na rozum. Tolik Jakovlev.Převládnou-li emoce, pak bodují největší populisté. Dřívější přehledy hovořily o postupném poklesu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].