Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Fašisté: rozdupat černý hnus

"Je-li ruský nacionalismus fašismem, pak jsem fašista," prohlásil Boris Mironov, bývalý ministr pro tisk ve vládě premiéra Černomyrdina, na schůzce s novináři Orenburské oblasti.

„Je-li ruský nacionalismus fašismem, pak jsem fašista,“ prohlásil Boris Mironov, bývalý ministr pro tisk ve vládě premiéra Černomyrdina, na schůzce s novináři Orenburské oblasti. Z jeho vlastních slov, která pronesl ještě jako člen kabinetu, stojí zato zaznamenat: „Jsem tvrdým nacionalistou. To je zdravý pocit, to jsou kořeny, historie národa…“ Na jiném místě se ovšem vrací k Leninovi: "Neodpustitelně brzy jsme se distancovali od slov, že noviny jsou kolektivním agitátorem, propagandistou a organizátorem. Tato slova jsou nyní aktuální jako nikdy předtím."Boris Mironov není členem žádné fašistické strany či bojůvky, ale jeho postoje jsou příznačné pro současnou situaci. Více či méně otevřeně vyjadřují podobné názory důstojníci armády a milice, představitelé oblastí, soudci i prokurátoři. Patří k nim třeba Andrej Popov, vojenský prokurátor Severního loďstva. Tím lze také vysvětlit, proč celá řada soudních procesů proti fašistickým a nacionalistickým pohlavárům končí do ztracena.

Jít na to „vědecky“

Příkladem může být již dvakrát obžalovaný a zase osvobozený ideolog petrohradských fašistů, profesor Viktor Bezvěrchov. Tento bývalý vysokoškolský učitel marxismu-leninismu byl obžalován podle článku 74 (podněcování nacionálních nesvárů). Poprvé mimo jiné proto, že vydal a rozšiřoval zkrácený překlad knihy „Mein Kampf“, podruhé na základě svých výroků o Židech: ti prý nejsou „ani národem, ani národností, ale degenerovanou sektou“. Mezi neplnohodnotné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].