Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak lze v Česku také podnikat

Až do předloňského roku byl v podnikatelských kruzích devětatřicetiletý inženýr a brněnský podnikatel Ivo Exel v podstatě neznámou osobou. Když ale v dubnu 1993 koupil od Fondu národního majetku zbrojovku Vlárské strojírny Slavičín, stal se doslova přes noc známým.

Až do předloňského roku byl v podnikatelských kruzích devětatřicetiletý inženýr a brněnský podnikatel Ivo Exel v podstatě neznámou osobou. Když ale v dubnu 1993 koupil od Fondu národního majetku zbrojovku Vlárské strojírny Slavičín, stal se doslova přes noc známým. Od té doby se jméno ing. Exela stalo svého druhu pojmem: za zprivatizovaný podnik totiž nikdy nezaplatil a dodnes tak FNM dluží víc jak čtvrt miliardy korun. Fond proto podal vloni v září na Exela trestní oznámení a o dva měsíce později požádal o vyhlášení konkurzního řízení (bankrot). Jeho případ se projednával dokonce i ve vládě, přesto však byl ing. Exel ještě vloni v říjnu členem delegace průmyslníků, která doprovázela premiéra Klause do Číny.

Špatná smlouva

Slavičínská zbrojovka je součástí akciové společnosti RDP Group a zabývá se výrobou leteckých pum, střel do kulometů a různých kanónů. Polovina podniku je už několik let tzv. zakonzervována pro potřeby válečné výroby. O privatizaci strojíren bylo rozhodnuto v roce 1992, kdy bylo podáno celkem šest privatizačních projektů. Podnik měl v tu dobu účetní hodnotu šest set šedesát milionů korun. V soutěži zvítězil Ivo Exel: vzhledem k zadlužení strojíren měl zaplatit tři sta milionů korun, částka ale byla později snížena o padesát milionů za „neupotřebitelný majetek“. Ministerstvo průmyslu podpořilo Exelův projekt ze tří důvodů: chtěl privatizovat podnik vcelku, respektoval drobné restituční nároky a měl údajně nejpromyšlenější…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].