Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Burza: skluzavka se mění v tobogan

Pohled na poslední propady burzovních kurzů může vhánět slzy do očí drobným investorům, kteří při prosincovém poklesu cen nakoupili "výhodně" cenné papíry.

Pohled na poslední propady burzovních kurzů může vhánět slzy do očí drobným investorům, kteří při prosincovém poklesu cen nakoupili „výhodně“ cenné papíry. Všeobecně se soudilo, že akcie již dosáhly svých minimálních hodnot a burza se pomalu, ale přece jen postaví na nohy. Veškerá přání však vzala za své a pád burzovního indexu PX 50 a s ním i většiny důležitých akcií trvá již čtrnáct obchodních dnů. Graf ukazuje vývoj indexu v letošním roce, tedy od pátého ledna, kdy burza po vánoční přestávce ožila. Pokusíme se nastínit, co pro investory znamená chování indexu PX 50, a jak je takový index vůbec sestaven.

Propad bude pokračovat

Předem je nutné upozornit na celou řadu v tisku uváděných burzovních indexů. Oficiální je však jediný. Z označení PX 50 je poměrně jednoduché vydedukovat, že ho tvoří padesát emisí akcií. Tvůrci indexu vybrali nejobchodovanější (likvidní) emise, které se loni v dubnu - v době vzniku indexu, podílely z více než devadesáti procent na celkovém objemu burzovních obchodů. Jednotlivým emisím jsou přisouzeny váhy, které určují, jakým dílem jsou emise zastoupeny na indexu. Největší váhu mají ČEZ (více než 29 procent), Komerční banka (více než 14 procent), Čokoládovny a Česká spořitelna (obě téměř po 5,5 procentech). Hodnotu indexu tedy zásadně určují ceny čtyř emisí. I malá změna cen akcií ČEZu tak má vliv na změnu indexu. Nicméně - uvedené akcie tvoří páteř českého kapitálového trhu a index tak, jak je sestaven, ukazuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].