Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zábava a poučení

Franz Werfel byl nejen velice plodný básník, prozaik, dramatik a esejista. Jeho dílo a pestré osudy jsou také vděčným objektem germanistického bádání a publicistiky.

Franz Werfel byl nejen velice plodný básník, prozaik, dramatik a esejista. Jeho dílo a pestré osudy jsou také vděčným objektem germanistického bádání a publicistiky. Životopisná studie německy píšícího Američana Petra Stephena Jungka je bezesporu nejobsáhlejší, dokumentárně nejcennější, ale také nejzábavnější Werfelovou biografií. Autor z ní předčítal v přeplněném sále Goethova institutu na konci října, kdy v Praze proběhla mezinárodní konference k 50. výročí úmrtí Franze Werfela."Werfelův životopis vyšel koncem roku 1987 a pracoval jsem na něm čtyři a půl roku. Studoval jsem v archivech, sjezdil všechna místa, kde se Werfel zdržoval a mluvil s pamětníky. Byl nejvyšší čas zaznamenat jejich výpovědi, protože z 21 svědků jich mezitím 19 zemřelo.

K Werfelovi mě přitahovalo hned několik věcí najednou. Narodil jsem se v Santa Monice, kde zemřel. Moji rodiče se s ním a jeho ženou Almou Mahlerovou stýkali. I já jsem se musel potýkat s konfliktem mezi katolicismem a židovstvím jako on. Paradoxem bylo, že jsem během své práce na Werfelově biografii do Prahy nesměl. Místo mne se probíjel pražskými úřady a archivy dr. František Kafka, kterému vděčím za obsáhlou dokumentaci. Teprve před sametovou revolucí jsem mohl v Praze natáčet film pro rakouskou a německou televizi o dalším místním rodákovi, Leo Perutzovi. O Werfelovi jsem také udělal film, který obsahuje jediný dokument, v němž tento německý Pražan mluví česky. Myslím, že by měl radost, kdyby jeho biografie vyšla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].