Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Směrem na jih

Ani ne deset kilometrů od centra Káhiry leží chudinská čtvrť Imbaba. Železniční tratí a zdí je oddělena od bohaté rezidenční oblasti Muhandesín. V roce 1992, když Egypt a jeho metropoli zachvátila vlna teroristických útoků, obsadilo Imbabu 20 000 vojáků posílených desítkami obrněných transportérů.

Ani ne deset kilometrů od centra Káhiry leží chudinská čtvrť Imbaba. Železniční tratí a zdí je oddělena od bohaté rezidenční oblasti Muhandesín. V roce 1992, když Egypt a jeho metropoli zachvátila vlna teroristických útoků, obsadilo Imbabu 20 000 vojáků posílených desítkami obrněných transportérů. Po dvou měsících se stáhli. Nebyli schopni Imbabu udržet.Čtvrti jako Imbaba jsou mementem nejenom egyptské reality. Páchnoucí a špinavé, většinou bez elektřiny a kanalizace, se táhnou šedivé řady nevzhledných železobetonových baráků. Nikdo neví, kolik tu žije obyvatel. Dva, nebo deset milionů? Jisté je tolik, že zde najdeme zástupy mladých lidí bez jakékoliv perspektivy. Není divu, že takové prostředí tvoří živnou půdu pro fundamentalisty.Chudobou zasažené oblasti v jižním a východním Středomoří ohrožují bezpečnost a prosperitu Evropy. Vlny ekonomických uprchlíků, sílící agresivita a nepokoj na jih od evropských hranic a politicky motivovaný islám, to vše může způsobit závažné problémy starému kontinentu. Stále více lidí se ptá: Jak dále?I proto proběhla minulý týden v Barceloně konference Evropské unie a středomořských zemí.

Peníze jsou, ale…

V Barceloně jednali zástupci 15 zemí Unie a 11 středomořských států včetně Izraele (navíc ještě Palestinci). Evropa jim předestřela svou jižní strategii - do roku 2010 vytvořit zónu volného obchodu pro průmyslové výrobky a zároveň podstatně zvýšit investice v oblasti. Zatím je pro tento účel vyčleněno 4,7…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].