Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Novinářská střelba od boku

Televizní kultura rychlých sloganů, jimiž po sobě političtí odpůrci v USA střílejí od boku, nesvědčí zvažování viny, neviny a politické odpovědnosti aktérů veřejné scény. Zajímavá je v této souvislosti rozprava o knize bývalého ministra obrany McNamary, jež přinesla jak rychlokvašené soudy, tak argumentovaná obvinění.

Televizní kultura rychlých sloganů, jimiž po sobě političtí odpůrci v USA střílejí od boku, nesvědčí zvažování viny, neviny a politické odpovědnosti aktérů veřejné scény. Zajímavá je v této souvislosti rozprava o knize bývalého ministra obrany McNamary, jež přinesla jak rychlokvašené soudy, tak argumentovaná obvinění.

McNamara: Zločin a trest

Letos na jaře vydal americký ministr obrany v Kennedyho a Johnsonově vládě Robert McNamara knihu pod titulem „V retrospektivě: Tragédie a lekce Vietnamu“. Téma vietnamské války je v USA stále kontroverzní, a protože autor sám je jedním z jeho otců, kniha strhla lavinu komentářů. Podle ní McNamara už v roce 1967 věděl, že Spojené státy vedou špatnou a nevyhratelnou válku. Protože se mu nepovedlo přesvědčit prezidenta Johnsona o nutnosti změnit kurz, odešel z Pentagonu do Světové banky, ale o svých názorech na veřejnosti mlčel.V časopise New Yorker shrnul celý spor Sidney Blumenthal: "Všechny strany obviňují autora ze zrady a liší se jen v tom, kdy k ní došlo. Pro protiválečnou levici tkví zrada v minulosti: McNamara věděl, že válka byla špatná, už v roce 1967, ale tehdy - v době, kdy mohl věci ovlivnit - to neřekl. Revanšistická pravice soudí, že zrada byla spáchána dnes: autor demaskoval tolik opatrovanou doktrínu, že válku bylo možné vyhrát, jen kdyby odhodlání civilistů bylo pevnější. Pro některé veterány pak McNamarova zrada spočívá v minulosti stejně jako v přítomnosti: tehdy poslal jejich kamarády na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].