Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

K čemu slouží OECD

Geneze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, jejímiž členy jsme se stali minulé úterý, sahá až ke známému Marshallovu plánu. Ten měl, jak známo, formou dodávek zboží a půjček na financování veřejných investičních programů přispět ke stabilizaci válkou rozvrácených evropských ekonomik.

Geneze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, jejímiž členy jsme se stali minulé úterý, sahá až ke známému Marshallovu plánu. Ten měl, jak známo, formou dodávek zboží a půjček na financování veřejných investičních programů přispět ke stabilizaci válkou rozvrácených evropských ekonomik. Sovětský svaz obávající se vlivu USA v Evropě plán odmítl, a stejně se rozhodlo i Československo, které tak na dalších padesát let potvrdilo změnu své politické orientace. V reakci na to vytvořilo šestnáct západoevropských zemí Výbor pro evropskou hospodářskou spolupráci (později se z výboru stala organizace - OEEC), jenž se stal řídícím orgánem programu obnovy. Ocitly se tu vedle sebe země, které byly ještě před pár lety ve válečném stavu, neboť v roce 1949 se stala členem i Spolková republika Německo. OEEC tak stála u zrodu, respektive pokusu o první poválečnou evropskou integraci. V roce 1961 se po jedenácti letech přidruženého členství staly plným členem organizace ještě USA a Kanada. Právě tehdy se OEEC - na znamení toho, že již není pouze evropským tělesem - rozhodla ze svého názvu vypustit slovo „evropská“. Vznikla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj - OECD.

Studie, analýzy, doporučení

Cíle a priority organizace obsahují konvence podepsané v Paříži v prosinci roku 1960. Jsou jimi: 1) Napomáhání takové politice, která členským zemím přinese stabilitu a ekonomický růst. 2) Reflexe situace v rozvojovém světě včetně případné finanční a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].