Často hledáte, jak…
Obálka vydání 48/1995
48/1995 • 27. 11. – 4. 12. 1995

1995/48

Domov

Když máš na auto, tak hezky čekej

Iva Tůmová

V mrazivém šeru trpělivě podupává několik desítek lidí. Konec fronty se stále prodlužuje, vytrvalci v předních liniích už jsou promrzlí na kost. Přešlapují tu už od noční tmy, oproti ostatním ale mají jistotu, že za půl hodiny, až se dveře konečně otevřou, získají nízká pořadová čísla a jejich věc bude dříve vyřízena.

Dáme Romům lekci

Jindřich Šídlo

Z Písku se v minulých dnech rozletěla dobrá zpráva pro všechny zdejší rasisty: kdo si chce v Čechách zabít Roma, zákonů se příliš bát nemusí. Dostatečnou ochranou je vyholená lebka, šátek přes nos, parta spolubojovníků a strach, který spolehlivě zavírá ústa všem případným svědkům.

Bílé pláště nahánějí hrůzu

Martin Kontra

Obava, že se v Česku může ocitnout bez práce byť jediný doktor, je zřejmě planá. O nutnosti snížit jejich stav sice hovoří ministerstvo, zdravotní pojišťovny a teoreticky ji připouštějí i sami lékaři, tyto názory ale ztrácejí tváří v tvář realitě svou razanci.

Kdo z vás je zbytečný?

Tomáš Němeček

Na kterémkoli českém ministerstvu lze kdykoli bez potíží vyhodit každého dvacátého úředníka. To není další Parkinsonův zákon o fungování byrokracie, ale nejstručnější možné shrnutí výsledků premiérovy akce na "zeštíhlení státní správy" z letošního 12. září.

Samopaly pro Bosnu zůstaly v Podsedicích

Marek Švehla

Pro zastupitelstvo severočeské vsi Podsedice skončila bosenská válka příliš brzy. Vzhledem k podpisu mírové smlouvy totiž podsedická radnice nestačila uskutečnit svůj plán "Zbraně pro Bosnu", který svého času vzbudil na domácí scéně téměř senzaci.