Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo z vás je zbytečný?

Na kterémkoli českém ministerstvu lze kdykoli bez potíží vyhodit každého dvacátého úředníka. To není další Parkinsonův zákon o fungování byrokracie, ale nejstručnější možné shrnutí výsledků premiérovy akce na "zeštíhlení státní správy" z letošního 12. září.

Na kterémkoli českém ministerstvu lze kdykoli bez potíží vyhodit každého dvacátého úředníka. To není další Parkinsonův zákon o fungování byrokracie, ale nejstručnější možné shrnutí výsledků premiérovy akce na „zeštíhlení státní správy” z letošního 12. září.

Stačí lépe rozdat práci

Snížit stavy o předepsaných pět procent dokázali na každém ministerstvu (kromě Úřadu pro legislativu a Ministerstva spravedlnosti, kde se zatím nepodařilo naplnit ani dosavadní místa), a přitom všichni mluvčí ujišťují, že to chod jejich úřadu nijak neohrozí. Pouze Milada Nováková z Ministerstva pro hospodářskou soutěž se obává, že se tím „zvýší nároky na výkonné pracovníky“. Že není těžké na většině úřadů najít lenochy, o tom svědčí i metoda, s níž ministři a jejich ředitelé své nadbytečné byrokraty hledali. Nikde se neprováděly složité prověrky výkonnosti: Karel Dyba nebo Igor Němec nechali zrušit celou jednu sekci, z Ministerstva zahraničí sekční šéfové propustili především „ekonomicko-provozní pracovníky“ a Josef Lux našel rezervy na územních odborech.Proč se tedy neprovedlo podobné „zeštíhlení“ už dávno? Odpověd je podle ministerských ekonomů jasná: dokud se nic takového nenařídí, není třeba se namáhat. Jediným, kdo prokazatelně a dlouhodobě pracuje na snižování aparátu, je Vladimír Dlouhý. Po příchodu federálních úředníků mělo jeho ministerstvo průmyslu a obchodu 1200 lidí, avšak už letos v dubnu - tedy ještě před Klausovou akcí - se počet snížil na 580.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].