Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak silný je Kuomintang

V Čínské republice na Tchaj-wanu, jak se oficiálně nazývá nekomunistická Čína, začíná čtyřměsíční období, v němž voliči rozhodnou o další orientaci ostrova. Tuto sobotu proběhnou parlamentní volby a 23. března 1996 volby prezidenta republiky.

V Čínské republice na Tchaj-wanu, jak se oficiálně nazývá nekomunistická Čína, začíná čtyřměsíční období, v němž voliči rozhodnou o další orientaci ostrova. Tuto sobotu proběhnou parlamentní volby a 23. března 1996 volby prezidenta republiky.

Zkouška na březen

Pokud by se tyto volby konaly ve většině ostatních asijských zemí, vyžádaly by si stručnou zprávu. Jenže na Tchaj-wanu jde o mnoho. První prosincovou sobotu tamní voliči rozhodnou o složení stošedesátičtyřčlenného legislativního dvora, který je součástí Národního shromáždění. A to představuje všečínský parlament, který se na ostrově usadil poté, co v roce 1949 Mao Ce-tungova armáda vypudila z kontinentální Číny Čankajška.Výsledky nadcházejících parlamentních voleb se již teď obecně chápou jako generální zkouška vůle voličů pro březnové klání o úřad prezidenta a viceprezidenta. Poprvé v poválečné historii ostrova budou tyto dvě klíčové osobnosti vybírat v přímé volbě všichni Tchajwanci s volebním právem. Dosud mělo toto právo pouze Národní shromáždění. Přitom až do letošního jara byla přímá volba na vážkách. Nakonec se ji podařilo prosadit, a tím se také završuje proces ústavních reforem, zahájený koncem osmdesátých let. I proto dnes můžeme Tchaj-wan považovat za pluralitní demokracii, v níž nechybí žádný z důležitých prvků.

Je z čeho vycházet

Jedním z takových prvků jsou průzkumy veřejného mínění, na Tchaj-wanu ještě před deseti lety neznámé a zakazované. Dnes se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].